Altın Yatırımcıların Güvenli Limanı Haline Geldi
Son yıllarda dünya genelinde artan jeopolitik riskler, yatırımcıların altına ilgisini artırdı.
Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve İsrail-İran gerilimi gibi olaylar, altın gibi “güvenli liman” olarak nitelendirilen varlıklara olan talebi artıran faktörler arasında yer alıyor.
Bireysel yatırımcıların talebinin yanı sıra merkez bankalarının altın alımları da dolar bazındaki ons altın fiyatlarını yukarı yönlü hareketlendiriyor.
Son olarak ABD’de Donald Trump’ın ek tarifeler açıklaması ve Çin ile ABD arasındaki ticari gerilim, altın gibi değerli metallerin ilgisini artırdı. Bu gelişmelerin ardından ons altın fiyatı, kısa süre önce 3.500 doların üzerinde rekor seviyeye yükseldi.
24 AYIN EN İYİSİ KÜLÇE ALTIN, EN KÖTÜSÜ DİBS
Küresel olaylarla birlikte, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından incelenen finansal yatırım araçları arasında külçe altının diğer yatırım araçlarından farklı bir performans sergilediği görüldü.
Nisanda Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, külçe altın yatırımcısına yüzde 31,17 reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 16,26 ve avro ise yüzde 0,90 oranlarında getiri sağladı.
Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,91, dolar yüzde 3,80 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranında yatırımcısına kaybettirirken; külçe altın ise reel getiri sağlayan tek yatırım aracı oldu.
Külçe altın, son 24 ay içinde Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde reel getiri imkanı sunan tek yatırım aracı olurken; BIST 100 endeksi yatırımcısını 16 ay, dolar 10 ay ve avro ise 12 ay mutlu etti.
Mevduat faizi 6 ayda, DİBS ise 3 ayda reel getiri sağlarken; yatırımcılara farklı fırsatlar sunmaya devam ediyor.