81 ilde uygulanacak: Çöpler artık para edecek

Çevre ve Ekonomiye Katkı Sağlayacak Olan Depozito Sistemi 2026 Yılında Türkiye Genelinde Uygulanacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sistemin çevre dostu özelliklerinin yanı sıra ülke ekonomisine de katkı sunacağını dile getirdi. Depozito sistemi, büyük bir çevre atılımının yanı sıra her yıl 500 milyon avrodan fazla ekonomik katkı sunacak. Bu sistem, yeni yatırımların ve yeşil büyümenin önünü açacak dedi.

Bakan Kurum, Depozito İade Sistemi’nin 2026 yılının başında tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanacağını duyurdu.

“TÜM TÜRKİYE’DE YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”

Depozito İade Sistemi, pilot uygulamalardan elde edilen olumlu sonuçların ardından çeşitli illerde hayata geçirildi. Erzurum, Samsun, Mersin, Gaziantep, Konya ve İzmir’de uygulamanın başlatıldığını belirten Bakan Kurum, “Öncelikle 7 bölgemizde 7 il merkezinde kurulumu tamamlayacağız. Ardından tüm il ve ilçelerde makine kurulumlarını bitireceğiz. 25 milyar şişeden daha fazlasını kapsayacak şekilde sistemi tüm Türkiye’ye yaygınlaştıracağız,” şeklinde konuştu.

HEM DOĞAYA HEM EKONOMİYİ ETKİLEYECEK

Depozito İade Sistemi, sadece çevreyi korumakla kalmayacak, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı da destekleyecek. DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) markası altında yürütülen uygulama ile vatandaşlar cam, metal ve plastik şişeleri özel makinelere teslim ederek, doğayı koruyacak ve teşvik bedeli kazanacak. Teşvikler, market veya kafe harcamalarında kullanılabileceği gibi başkalarına transfer edilebilecek.

SİSTEM İLK SAKARYA’DA TEST EDİLDİ

Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, Depozito İade Sistemi’nin Sakarya’da başarıyla test edildiğini belirtti. Pirinççi, “Yılda 25 milyardan fazla atığın tamamını geri dönüştürmek istiyoruz. Bu sistem, Türkiye’nin atık ithalatını da azaltacak,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, çevre dostu uygulama yerli ve milli teknolojiyle geliştirildiği için dışa bağımlılığı azaltacak.

Related Posts

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Haziran ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,53 artacağını tahmin ediyor.

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.