KOSGEB’ten KOBİ’ler için 2 yeni destek programı
“`html
KOSGEB’den KOBİ’lere İki Yeni Destek Programı
ANKARA (İGFA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KOSGEB’in yeni Büyüme ve Küreselleşme Destekleri Tanıtım Programı’na katılım gösterdi.
KOSGEB, 2002 öncesinde yalnızca 4 bin işletmeye 1,2 milyar lira yardım sunarken, bugün 22 yıllık süreçte 1 milyon 350 bin işletmeye 188 milyar lira destek sağladı. Bu gelişmeyi vurgulayan Kacır, şunları dile getirdi:
Önceki yıl, 57 bin işletmeye toplamda 13,2 milyar lira destek sağladık. KOSGEB’in 40’a yakın farklı programını 4 ana tema altında sadeleştirdik. Bu başlıklar; girişimcilik, sürdürülebilirlik, ölçek büyütme ve küresel rekabet olarak belirlendi. Yeniden yapılandırılan Girişimci Destek Programımızın üst limitini ise 375 bin liradan 2 milyon liraya yükselttik. Bu program sayesinde, 17 bin 880 girişimciye toplamda 613 milyon lira yardım ettik.
81 ilde gerçekleştirdiğimiz girişimci seçimleriyle 1.064 girişimi destekleme kararı aldık. Deprem felaketinin ardından, işletmelerimizin kayıplarını telafi etmek amacıyla hayata geçirdiğimiz destek programları ile ekonomiye tekrar dahil etmeyi hedefliyoruz. Sadece Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı ile 2024 yılı için 21 bin işletmeye 7,3 milyar lira ödeme gerçekleştireceğiz.
KOBİ’lerimizin yüksek katma değerli üretimini artırmak ve uluslararası standartlarda verimli üretime entegrasyonunu sağlamak için Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında 866 KOBİ’nin yeşil dönüşüm projelerine 2,1 milyar lira destek sunuyoruz.
Ayrıca, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile iş birliği yaparak 300 milyon avro tutarında finansman desteği sağlayacağız. Bu finansman, KOBİ’lerin dijital dönüşüm projelerinde kullanılacak. Yatırımlarımız, KOBİ’lerin ekonomiye katkı sağlarken Türkiye Yüzyılı hedeflerimize ulaşmamızda önemli bir rol oynayacak.
Bugün duyurduğumuz iki yeni destek programı bu amaçların bir yansıması. İlk olarak, “Küresel Rekabetçilik Destek Programı” ile KOBİ’lerin yenilikçi ürün geliştirmelerine ve inovasyon odaklı çözümler üretmelerine yardımcı olacağız. Bu çerçevede, 50 milyon lira üst limitli ve 36 aya kadar vadeli finansman desteği sunarak, 20 puanlık geri ödemesiz faiz/kâr payı sağlayacağız.
Ayrıca, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamındaki başarılı KOBİ’ler ile hedeflenen ürünlerde faaliyet gösteren Girişimcilerimizin de bu programdan yararlanması mümkün olacak.
KOBİ’lerin kapasite geliştirme yatırımları, sürdürülebilir büyüme sürecinin yanı sıra rekabet gücünü artıracak önemli unsurlardır. Bu kapsamda sunduğumuz “Kapasite Geliştirme Destek Programı” ile işletmelerimizin büyüme yatırımlarını hızlandırmayı amaçlıyoruz.
İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, bilgi hizmetleri ve bilimsel araştırma gibi sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin geniş bir ihtiyaç yelpazesine hitap ediyoruz.
Kapasite artırma yatırımlarını destekleme amacımız doğrultusunda, 20 milyon lira üst limitli ve 36 aya kadar vadeli finansman ile 20 puana kadar geri ödemesiz faiz/kâr payı desteği sunacağız. Bu iki program kapsamında, bu yıl toplamda 22 milyar liralık kredi hacmi oluşturmayı hedefliyoruz.
Her iki destek programı için Ziraat Bankası ve diğer bankalarla iş birliği yapmak üzere protokoller imzalıyoruz. Bu bankalar, sağlanan finansmanı KOBİ’lerimize ulaştıracak mekanizmalar geliştirecekler. Kredi Garanti Fonu da KOBİ’lere kefalet sağlayacak. KOBİ’lerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.
Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla hedeflediğimiz ekonomi programı çerçevesinde üretim ve ihracatın kesintiye uğramaması için gerekli tedbirleri almaya devam ediyoruz. Örneğin, Türk Eximbank’ın sermayesini son 18 ayda 4,5 kat artırarak 55,3 milyar liraya çıkardık.
Güçlü bir mali yapıya sahip olan Eximbank, 2024 yılı için ihracatçılara 24 milyar dolar kredi ve 24,5 milyar dolar sigorta desteği sağlayacak. Aynı zamanda, Merkez Bankası reeskont kredilerinin limitini Mayıs 2023 itibarıyla artırdı ve geçtiğimiz yıl 573 milyar lira reeskont kredisi kullandırdı.
Kredi büyümesini sürdürülebilir hale getirmek için Türk lirası ticari kredilerde aylık büyüme sınırını KOBİ kredileri için yüzde 2,5, diğer krediler için ise yüzde 1,5 olarak belirledik.
KOBİ’lere sunulan Türk lirası kredileri, Merkez Bankası’nın büyüme sınırından muaf tutulacak. Önümüzdeki dönemde, finansmana erişimde zorluk yaşayan KOBİ’lerimizin ve emek yoğun sektörlerin desteklenmesi için daha fazla adım atacağız.
Bu ay itibarıyla, konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde üretim ve istihdamı korumak amacıyla İstihdamı Koruma Programı’nı başlatıyoruz. Bu program kapsamında, işgücü düzeyini koruyan KOBİ’lere çalışan başına aylık 2.500 lira destek sunacağız. KOBİ’lerin büyüme hedeflerine katkı sağlamaya olan inancımız tam.
Program çerçevesinde, KOSGEB Büyüme ve Küreselleşme Destekleri Programı’na ilişkin iş birliği protokolleri imzalanmıştır.
“`