TÜİK açıkladı: En çok kazandıran yatırım aracı belli oldu!

Bir Aylık Dönemde En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında Yakalanmış

Aylık bazda en yüksek reel getiri elde eden yatırım aracı külçe altın oldu. ÜFE’ye göre yüzde 8,80, TÜFE’ye göre ise yüzde 8,54 ile külçe altın en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıktı.

En çok Kazandıran ve Kaybettiren Yatırım Aracı Belli Oldu

TÜİK’in verilerine göre, Yİ-ÜFE’ye göre Euro yüzde 4,07, brüt mevduat faizi ise yüzde 0,44 oranında reel getiri sağladı. Ancak Amerikan Doları yüzde 0,03, DİBS yüzde 7,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,93 kayıp yaşattı. TÜFE’ye göre ise Euro yüzde 3,83, brüt mevduat faizi yüzde 0,20 kazandırırken; Amerikan Doları yüzde 0,26, DİBS yüzde 7,60 ve BIST 100 endeksi yüzde 10,14 oranında yatırımcısına zarar ettirdi.

Üç aylık dönemde külçe altın, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 20,83, TÜFE’ye göre ise yüzde 19,69 oranında yatırımcısına en yüksek reel kazancı sağlayan araç oldu. Bu süre zarfında ise BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 12,26, TÜFE’ye göre ise yüzde 13,09 oranında en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

Altı Aylık Dönemin Şampiyonu Külçe Altın

Altı aylık dönemde en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı yine külçe altın oldu. Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 18,15, TÜFE’ye göre ise yüzde 12,36 oranında getiri sağlayan külçe altın, BIST 100 endeksi karşısında en dikkat çekici performansı sergiledi.

Yıllık bazda incelendiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 31,17, TÜFE’ye göre ise yüzde 16,55 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.

Yıllık değerlendirmede, brüt mevduat faizi Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 16,26, Euro ise yüzde 0,90 oranında reel kazanç sağladı. Ancak DİBS yüzde 0,91, Amerikan Doları yüzde 3,80 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranında yatırımcısına kayıp yaşattı. TÜFE ile hesaplandığında ise brüt mevduat faizi yüzde 3,31 kazandırırken; Euro yüzde 10,34, DİBS yüzde 11,95, Amerikan Doları yüzde 14,51 ve BIST 100 endeksi yüzde 29,17 oranında yatırımcısına zarar ettirdi.

Related Posts

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Haziran ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,53 artacağını tahmin ediyor.

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.