Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Varis Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Varis, kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır ve her 5 kişiden 1’inde görülme olasılığı vardır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Eyüp Murat Ökten, günümüz tıp teknolojisiyle varisin tedavi edilebilir olduğunu belirtiyor. Erken teşhis durumunda operasyon gerektirmeden modern tıp yöntemleriyle etkili bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın erken dönemlerinde ağrı, bacak damarlarında belirginleşme ve hafif şişlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Erken teşhis, hastalığın etkili bir şekilde tedavi edilmesine olanak tanır.

Her 5 Kişiden 1’ini Etkileyen Bir Sorun

Varis, ülkemizde görülme oranı yüzde 20 olup her 5 kişiden 1’ini etkileyen yaygın bir sorundur. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte hareketsizlik arttıkça varis görülme sıklığı da artmaktadır. Kadınlarda hormonel değişimler, hamilelik, doğum kontrol ilaçları kullanımı ve genetik yatkınlık varis oluşumuna neden olabilen faktörler arasında yer almaktadır. Risk etkenleri arasında yaş, genetik faktörler, hamilelik, obezite, hareketsizlik ve uzun süre ayakta durma da bulunmaktadır.

Ağrı ve Kramplarla Başlayan Varis

Varis hastalığı, toplardamarlarda genişleme ve kirli kan akışında bozulma ile damarların belirgin ve kıvrımlı bir görünüm almasıyla kendini gösterir. Başlangıçta sadece görüntü rahatsızlığı yaratan varis ilerledikçe ağrı ve kramplara neden olabilmektedir. Ağrı genellikle bacaklarda şişlikler, ödem, kaşıntı, yanma hissi, merdiven çıkarken zorlanma ve bacak krampları ile birlikte ortaya çıkar. Varis belirtilerinde hafifletici tedavilerin yanı sıra ileri aşamalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir

Varis, sadece estetik bir sorun olarak düşünülmemelidir. Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İlerleyen vakalarda ciddi kanamalar ve akciğer atardamarına pıhtı kaçması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Varisten kurtulmanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile hastalığın kontrol altına alınabileceğini söylüyorlar.

Hayat Tarzı Değişiklikleri ve Düzenli Kontroller

Varis tedavisi sonrasında hastaların hayat tarzlarını değiştirmeleri ve düzenli kontrolleri ihmal etmemeleri önemlidir. Sporun hayatlarının bir parçası haline gelmesi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları tedavinin başarısını artırabilir. Varis tedavisi, hastanın yaşam kalitesini arttırmayı hedeflerken, ilerleyen komplikasyonları önlemeye yönelik önlemler de içermektedir.

Related Posts

Dikkat! Sıcak hava unutkanlık ve sinirlilik sebebi olabilir

Artan sıcaklıkların yalnızca fiziksel rahatsızlıklara değil, zihinsel bütünlüğü tehdit eden dalgalanmalara da zemin hazırladığını belirten Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Umut Mert Aksoy, “Sıcak havalarda vücut, gece boyunca yeterince soğuyamadığı için uykuya dalma süresi uzar, uyku evreleri bozulur, dinlendirici derin uyku azalır. Bu durum ertesi gün sinirlilik, kaygı, konsantrasyon düşüklüğü ve unutkanlıkla kendini gösterir” dedi.

Sağlık Bakanlığından aşırı sıcaklarda ‘sıvı tüketimi ve beslenme’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlara sıvı tüketimine ve beslenme düzenine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Mounjaro: Etkisi de büyük bedeli de! Süper iğne mi, pahalı rüya mı?

2022’de Amerian İlaç ve Gıda Dairesi onayı alan (FDA) tirzepatid, tıp literatüründe “ikili hormon mimeti” olarak anılıyor. Ama kullanıcılar ona tek bir ad veriyor: süper iğne. Haftada bir kez karnına yapılan bu enjeksiyon, sadece mideyi değil, zihni de susturuyor. Yemek düşüncesi buharlaşıyor. Açlık değil, arzu bastırılıyor.

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili