AB, ABD ile anlaşmaya da anlaşmamaya da hazır!

AB Liderlerinden ABD ile Ticaret Anlaşması Açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB ülkeleri liderlerine ABD ile yürütülen ticaret anlaşması görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Von der Leyen, ABD ile bir anlaşma yapma arzusunda olduklarını ancak uzlaşmazsa da hazır olduklarını belirtti.

Von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, AB Zirvesi sonrası basın toplantısında konuştu. Von der Leyen, liderlere “ABD ile ticaret görüşmelerimizin mevcut durumu hakkında bilgi verdim” dedi. Geçen haftaki Kanada G7 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump’la olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve 9 Temmuz’a kadar anlaşmaya varma çabalarını hızlandırmak konusunda anlaştıklarını hatırlattı.

Von der Leyen, ABD’den gelen son müzakere belgesini aldıklarını ve değerlendirmeye başladıklarını belirtti. “Mesajımız net. Anlaşmaya hazırız. Aynı zamanda tatmin edici bir anlaşma sağlanamaması durumuna karşı hazırlıklıyız” dedi.

Dünya Ticaret Örgütü’ne Alternatif Kanal

Von der Leyen, liderlere serbest ticaret anlaşmaları yapmak isteyen farklı ülkelere sunulan seçenekler hakkında bilgi verdi. Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma’nın kendisi için çekici olduğunu belirtti.

Asya ülkeleriyle AB arasında karşılıklı işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade eden von der Leyen, bunun DTÖ’yü yeniden tasarlamanın bir başlangıcı olabileceğini vurguladı.

Ticari anlaşmazlıkların çözümü için DTÖ’ye alternatif bir yapı kurma fikrine sahip olduklarını belirten von der Leyen, dünya genelinde serbest ticaretin kurallara dayalı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi ve bu konunun önemli bir proje olduğunu vurguladı.

AB Konseyi Başkanı Costa da ABD ile tarife konusunda yapılacak anlaşmanın, anlaşmamaktan çok daha iyi bir seçenek olduğunu belirtti. Costa, “Sıfır tarifeler, belirsizlikten daha iyidir. Yatırımcılarımıza, çalışanlarımıza ve şirketlerimize netlik sağlamak için harekete geçmeliyiz” dedi.

ABD Başkanı Trump, göreve gelir gelmez AB ülkelerine çelik, alüminyum ve otomotiv sektörleri için yüksek gümrük vergileri getirmişti. Ticaret anlaşması görüşmelerinde ilerleme kaydedilememesi üzerine Trump, AB’ye doğrudan yüzde 50 tarife önermişti. Bunun üzerine von der Leyen, Trump’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Görüşmenin ardından ABD, yüzde 50 tarife uygulama kararını 9 Temmuz’a erteledi. AB ülkelerini ticaret konularında AB Komisyonu temsil ediyor ve şu anda tarifeler konusunda anlaşma sağlamak için görüşmeler devam ediyor.

Related Posts

Muhteşem üçlüye okkalı zam geldi. Hükümet gece yarısını bekleyemedi. Fiyatları gören şoke olacak

Brent petrolün varil fiyatının yükselmesini gerekçe göstererek akaryakıta seri zamlar yapan hükümet TÜİK’in bugün saat 10.00’da açıkladığı enflasyon oranlarıyla bağlantılı olarak akaryakıta ÖTV zammı yaptı. Brent petrolün varil fiyatı ise …

Türkiye’nin çikolata devlerindendi: Konkordato başvurusu yaptı

Türkiye’nin en önemli çikolata üreticileri arasında yer alan Modern Çikolata, konkordato başvurusunda bulundu.

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Haziran ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,53 artacağını tahmin ediyor.

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.