Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Benlerinizi Kontrol Edin: Bu Ciddi Uyarılara Dikkat Edin!

Daily Mail’de yer alan habere göre; Dermatolog Dr. Perrett’e göre kaşınan, acıyan ya da hassaslaşan benler göz ardı edilmemeli. Aynı şekilde, kanayan, yara oluşturan ya da sıvı sızdırmaya başlayan benler de alarma geçilmesi gereken ciddi uyarılar olabilir.

Dr. Perrett, “Bu belirtiler, benin kansere dönüşmeye başladığını gösterebilir” diyerek değişikliklerin yanı sıra mevcut boyutların da tehlike yaratabileceğini vurguluyor. 7 mm’den büyük her benin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor ve “Büyük benlerin kansere dönüşme riski daha yüksektir” diyor.

Melanomun daha sık bilinen işaretleri arasında ise benin hızla büyümesi, renginde değişim olması ve şeklinin bozulması yer alıyor. Dr. Perrett, birkaç hafta içinde belirgin büyüme gösteren benlerin mutlaka bir doktora gösterilmesi gerektiğini söylüyor.

Eğer benin rengi kahverengi, siyah, kırmızı, beyaz veya mavi gibi farklı tonlara dönüyorsa, bu da tehlikeli bir işaret olabilir. Uzmanlar, “Renk düzensizliği ciddi bir uyarı sinyalidir” diyor.

Ayrıca, benin sınırlarının düzensizleşmesi ya da simetrisinin bozulması da melanomun habercisi olabilir. Dr. Perrett, benlerin simetrik yapısını kaybetmeye başlamasının önemli bir erken belirti olduğuna dikkat çekiyor.

Melanomun erken evrede teşhis edilmemesi durumunda, kanserin iç organlara yayılabileceğini ve bu noktadan sonra sağ kalım oranlarının ciddi oranda düştüğünü belirtiyor. Dr. Perrett, “Melanom iç organlara yayıldığında, hasta için sonuçlar oldukça kötüleşir” diyor.

Dünyada her yıl binlerce kişi melanom nedeniyle hayatını kaybediyor. UV ve UVB ışınlarının neden olduğu hücresel hasarlar hastalığın başlıca sebebi olsa da, genetik yatkınlık da önemli bir risk faktörü.

Melanom sadece yüz, kol ve bacaklarda değil; ağız içi, saç derisi, tırnak altı, ayak tabanı, avuç içi ve parmak gibi güneş ışığına maruz kalan diğer bölgelerde de görülebiliyor. Uzmanlar, yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmayı, güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeyi ve özellikle bebekleri doğrudan güneş ışığından korumayı öneriyor.

Yıllık cilt kontrolü de büyük önem taşıyor. Özellikle vücudunda ben bulunan kişilerin yılda en az bir kez doktora başvurması tavsiye ediliyor.

Related Posts

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Mounjaro: Etkisi de büyük bedeli de! Süper iğne mi, pahalı rüya mı?

2022’de Amerian İlaç ve Gıda Dairesi onayı alan (FDA) tirzepatid, tıp literatüründe “ikili hormon mimeti” olarak anılıyor. Ama kullanıcılar ona tek bir ad veriyor: süper iğne. Haftada bir kez karnına yapılan bu enjeksiyon, sadece mideyi değil, zihni de susturuyor. Yemek düşüncesi buharlaşıyor. Açlık değil, arzu bastırılıyor.

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.