Elektrikli araçlara ilgi giderek artıyor, satışlarda yükseliş!

Elektrikli Araç Satışları Yükselişte: Çin ve Avrupa’da Güçleniyor

İngiltere merkezli araştırma şirketi Rho Motion’un verilerine göre, Nisan ayında 1,5 milyon elektrikli araç satıldı. Bu satışlar yıllık bazda %29 büyümeyi gösterirken, aylık bazda %12 düşüş kaydedildi.

Dünya genelinde Ocak-Nisan dönemindeki satışlar da geçen yıla kıyasla %29 artarak 5,6 milyona ulaştı.

Bu dönemdeki satışların 3,3 milyonu Çin’de gerçekleşti. Çin’deki satışlar yıllık bazda %35 arttı.

Çin’deki Nisan satışları yıllık bazda %32 artarken, aylık bazda %9 azaldı.

Eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde elektrikli araç ve parçalarına yönelik tarifeler uygulanmaya devam ederken, Çin’den ABD’ye önemli miktarda elektrikli araç ihracatı olmaması satışlara büyük bir etki yapmıyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD dışında üretilen tüm araçlara %25 gümrük tarifesi uygulaması bulunuyor.

AVRUPA’DAKİ BÜYÜK PAZARLARDA GÜÇLÜ BÜYÜME

Elektrikli araç satışları yılın ilk dört ayında Avrupa’da yıllık bazda %25 büyüyerek 1,2 milyona ulaştı.

Avrupa’daki büyük pazarlarda yılın ilk dört ayında güçlü bir büyüme yaşandı. Satışlar, Almanya’da %42, İtalya’da %56, İspanya’da %57 ve İngiltere’de %32 arttı.

Fransa’da tüketici teşviklerinin zayıflamasıyla satışlar aynı dönemde %14 geriledi.

Kuzey Amerika pazarını oluşturan ABD, Kanada ve Meksika’da elektrikli araç satışları Ocak-Nisan döneminde yıllık bazda %5 arttı.

Meksika, Çin’in ülkeye ihracatındaki artışa bağlı olarak satışların en hızlı büyüdüğü pazar oldu.

Dünyanın geri kalanında ise yılın ilk dört ayındaki elektrikli araç satışları yıllık bazda %37 artarak 500 bine ulaştı.

Rho Motion Veri Müdürü Charles Lester, verilere ilişkin değerlendirmesinde, devam eden tarife müzakerelerinin elektrikli araç sektörü üzerinde etkili olduğunu belirterek, “Ancak Çin ve Avrupa’da yerli üreticiler sessizce iyi performans sergiliyor ve pazar paylarını artırıyor. Avrupa Birliği’nin elektrikli araçlara yönelik hedefleri, sektörü hızlandırmak için büyük bir motivasyon oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Haziran ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,53 artacağını tahmin ediyor.

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.