Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Osteoporoz Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Ağız ve Çene Sağlığını Nasıl Etkiler?

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz yani kemik erimesi tedavisinde kullanılan ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Osteoporoz tedavisinde kullanılan ilaçların uzun süreli kullanımının ağız ve çene sağlığına ciddi komplikasyonlar getirebileceğini belirten Prof. Dr. Altıntaş, “İlaçların uzun süreli kullanımı, çene kemiğinde osteonekroz gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle diş hekimi kontrolünün ilaç tedavisi öncesinde yapılması hayati önem taşıyor” dedi.

İlaçların kemik yıkımını baskılayarak iskelet sistemini güçlendirdiğini fakat aynı zamanda kemik yenilenmesini yavaşlatarak cerrahi sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Altıntaş, “İyileşmeyen yaralar, ağız içinde çene kemiğinin açığa çıkması ve enfeksiyon riski gibi sonuçlar, tedavi sürecinde ciddi sorunlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

Uluslararası kılavuzlara göre osteoporoz tedavisine başlamadan önce ağız içi muayenenin yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Altıntaş, “Diş çekimi, implant uygulaması ve kist operasyonu gibi müdahalelerin ilaç tedavisinden önce planlanması, komplikasyon riskini azaltmak açısından büyük önem taşıyor. Özellikle 50 yaş üzerindeki hastalarda ilaç kullanım öyküsünün detaylı şekilde sorgulanması gerekir” dedi.

Osteoporoz tedavisi ve diş sağlığı uygulamalarının koordineli bir şekilde planlanmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Altıntaş, multidisipliner yaklaşımın tedavi başarısı açısından kritik olduğunu vurguladı. (DHA)

Related Posts

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Mounjaro: Etkisi de büyük bedeli de! Süper iğne mi, pahalı rüya mı?

2022’de Amerian İlaç ve Gıda Dairesi onayı alan (FDA) tirzepatid, tıp literatüründe “ikili hormon mimeti” olarak anılıyor. Ama kullanıcılar ona tek bir ad veriyor: süper iğne. Haftada bir kez karnına yapılan bu enjeksiyon, sadece mideyi değil, zihni de susturuyor. Yemek düşüncesi buharlaşıyor. Açlık değil, arzu bastırılıyor.

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.