Konyalı süt üreticilerinden yüzde 7’lik zamma tepki: “üretici için artık yolun sonu”

Üreticiler, Süt Fiyatlarına Yapılan Zamlara Tepkili

Ulusal Süt Konseyi, Ağustos ayında çiğ sütün tavsiye satış fiyatını 18 TL 35 kuruş olarak belirleyerek yüzde 7’lik bir zam uyguladı. Türkiye’nin en büyük süt üretim bölgelerinden biri olan Konya’da, üreticiler yapılan zammı düşük buldu ve tepki gösterdi.

Üreticiler Zamları Yetersiz Buluyor

Artan girdi maliyetleri nedeniyle zorluk yaşadıklarını belirten üreticiler, yüzde 7’lik zamın yetersiz olduğunu dile getiriyor. Konya’da süt üretiminin yoğun olduğu yerde, birçok küçük ve orta ölçekli işletme, artan yem, saman ve işçilik maliyetlerine dikkat çekerek hayvan sayısını azaltma veya üretimi durdurma kararı aldı.

“Millet Çok Zarar Ediyor”

Konyalı süt üreticisi Musa Aydemir, artan maliyetleri şu sözlerle özetliyor: “Geçen sene samanı 2 liraya alıyorduk, şimdi 5 liraya çıktı. Nasıl devam edeceğiz? Millet zor durumda. Bu işi kar etmek için değil, zorunluluktan yapıyoruz. Çobanlar boş durmasın diye uğraşıyoruz. Bir bardak çay 20 lira, yarım litre su ise 10 lira. Süt 17 lira olursa, durum mantıksız hale gelir. Bu işi sürdüremeyiz. Zaten bitmek üzere.”

“1 Kilo Sütle 1,5 Kilo Yem Alınamıyor”

Süt üreticisi Ferhat İrenci, süt-yem dengesinin bozulduğuna dikkat çekerek, şunları söylüyor: “Dünyada kabul gören dengeye göre, 1 kilo süt ile 1,5 kilo yem alınabilmeli. Ancak bugün sadece 1 kilo yem almak bile zorlaşıyor. Bu koşullarda üreticiler ayakta nasıl kalacak? 25 ay boyunca zarar ediyoruz. Sonunda maliyet altında kalan süt için hayvanları kestirme veya işletmeyi kapatma kararı alıyoruz. Bu sürdürülemez. Küçülten de kurtaramıyor. Durum vahim. Umudumuzu yitirmeden devam etmeliyiz. Ancak yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulması gerekiyor.”

“Emek Var, Karşılığı Yok”

Süt üreticisi Mehmet Çaynak da, verilen zamların uygulamada farklı olduğunu belirterek, “Yıllarca uğraştık, milyonlar harcadık. Şimdi geldiğimiz noktada faize mi yatıralım paramızı? Haram mı yiyelim? Bu mu planlanan? Küçük üreticiler için yolun sonu geldi. Sektör çöküyor.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Süveyda’da Çatışmalar Sona Erdi

Suriye İçişleri Bakanlığı, Süveyda’daki çatışmaların bittiğini ve güvenlik güçlerinin konuşlandığını açıkladı.

Osmaneli’nde Metruk Bina Yangınında Kullanılamaz Hale Geldi

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde metruk bir bina yangında yıkıldı, çıkış nedeni araştırılıyor.

Alabora olan teknede can pazarı! Ölü sayısı artıyor

Vietnam’ın Ha Long Körfezi’nde, 48 yolcu ve 5 mürettebat taşıyan tur teknesi aniden çıkan fırtına nedeniyle alabora oldu. Yetkililer, 11 kişinin kurtarıldığını, 37 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını, 5 kişinin kayıp olduğunu açıkladı. ÇOK SAYIDA …

AB, 4 Türk şirketi kara listeye aldı

AAvrupa Birliği (AB), Ukrayna’ya karşı savaşından dolayı Rusya’nın petrol ve enerji sektörlerini hedef alan 18. yaptırım paketinde mutabakata vardı. Listede 4 Türk şirketi yer aldı.

Marcus Aurelius’un heykeli Türkiye’de

65 yıl sonra Türkiye’ye iade edilen Marcus Aurelius heykeli, Boubon Antik Kenti’nden ABD’ye uzanan tarihi kaçakçılık sürecinin ardından bilim, hukuk ve diplomasinin ortak zaferiyle yeniden ait olduğu topraklara döndü.

Zelenski: Rus tarafına önümüzdeki hafta bir toplantı daha yapılması teklif edildi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’ya üçüncü tur müzakerelerin gelecek hafta yapılmasını teklif etti