Küresel yenilenebilir enerjide yaygınlaşma hızı, enerji talep artışının gerisinde kaldı

Rüzgar ve Güneş Enerjisi, Küresel Enerji Talebinde Hızla Yükselişte

Londra merkezli Enerji Enstitüsü (EI) tarafından hazırlanan Dünya Enerji İstatistikleri Raporu’na göre, 2024 yılında rüzgar ve güneş enerjisi, toplam enerji talebinde 9 kat daha hızlı bir artış göstererek yüzde 16’ya ulaştı. Ancak, bu büyüme diğer enerji kaynaklarının artan talebini karşılamada yetersiz kaldı. Aynı dönemde fosil yakıtların kullanımı yüzde 1’in üzerinde artış gösterdi.

2024 yılında, dünya genelinde toplam enerji talebi yüzde 2 artarak 592 exajoule seviyesine yükseldi. Bu durum kömür, petrol, doğal gaz, yenilenebilir enerji, hidroelektrik ve nükleer enerji dahil tüm kaynakların rekor seviyelerde tüketildiğini gösterdi.

Elektrik talebi ise toplam enerji talebindeki büyümeyi yüzde 4 artışla geride bıraktı. Öte yandan, Çin, küresel ölçekte devreye alınan yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 56’sını tek başına sağladı. Ülke, güneş enerjisi kapasitesini 2 yıl içinde neredeyse iki katına çıkardı.

Küresel Doğal Gaz Talebi Arttı

EKonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde ham petrol talebi sabit kalırken, OECD dışı ülkelerde petrol tüketimi yüzde 1 arttı. Çin’in ham petrol talebi ise yüzde 1,7 azaldı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan düşüşün ardından gaz piyasalarının yeniden dengelenmesiyle küresel doğal gaz talebi yüzde 2,5 arttı. Raporda, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yaygınlaşmasına rağmen küresel enerji talebinin daha da hızlı arttığı ve bu durumun global enerji dönüşümünün önündeki zorlukları gösterdiği belirtildi.

Enerji Enstitüsü Başkanı Andy Brown, verilerin küresel enerji dönüşümünü karmaşık bir şekilde yansıttığını dile getirdi. Brown, elektrifikasyonun hızla yaygınlaştığı gelişmekte olan ekonomilerde önemli bir ivme kazandığına dikkat çekerek, “Ancak, yenilenebilir enerji kullanımının genel talep artışının gerisinde kaldığını görmekteyiz. Bu durum, küresel enerji tüketimini iklim hedefleriyle uyumlu hale getirmenin zorluklarını vurguluyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Enerji Enstitüsü Üst Yöneticisi (CEO) Nick Wayth ise nükleer ve hidroelektrik dahil tüm enerji kaynaklarının küresel talepteki artışa paralel olarak 2006’dan bu yana en yüksek tüketim seviyelerine ulaştığını belirtti.

Related Posts

Muhteşem üçlüye okkalı zam geldi. Hükümet gece yarısını bekleyemedi. Fiyatları gören şoke olacak

Brent petrolün varil fiyatının yükselmesini gerekçe göstererek akaryakıta seri zamlar yapan hükümet TÜİK’in bugün saat 10.00’da açıkladığı enflasyon oranlarıyla bağlantılı olarak akaryakıta ÖTV zammı yaptı. Brent petrolün varil fiyatı ise …

Türkiye’nin çikolata devlerindendi: Konkordato başvurusu yaptı

Türkiye’nin en önemli çikolata üreticileri arasında yer alan Modern Çikolata, konkordato başvurusunda bulundu.

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Haziran ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,53 artacağını tahmin ediyor.

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.