Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Ödemeler için son gün yarın

Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Süre Uzatımı ve Ödeme Kolaylığı

Kurumlar vergisi mükellefi olan sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları için beyanname süresi devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemine ait beyanname vermeyi öngören süreyi 5 Mayıs’a kadar uzattı. Bu süre içinde beyanname verenlerin ödemelerini de aynı tarihe kadar yapmaları gerekmektedir.

Özel hesap dönemi belirleyen kurumlar ise vergilerini, beyannamelerini verdikleri ayın son gününe kadar ödeyebilme imkanına sahiptir.

Vergi mükellefleri, vergilerini çeşitli yöntemlerle ödeyebilirler. GİB’in “gib.gov.tr” internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması, anlaşmalı bankaların banka-kredi kartları veya hesapları, yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bankaların kartları ile ödeme seçenekleri sunmaktadır. Ayrıca anlaşmalı bankaların şubeleri, internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık ve PTT şubeleri de vergi ödemeleri için alternatif kanallar olarak kullanılabilmektedir.

Uyumlu Mükelleflere %5 İndirim Fırsatı

Beyannamelerde bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesintilerle ödenen vergiler, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar, teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri, yabancı ülkelerde ödenen vergiler, temel mali tablolar ile kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine dair bilgi ve belgelerin sunulması gerekmektedir. Ayrıca AR-GE harcamaları, tasarım faaliyetleri, nakdi sermaye artışı, sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalara ilişkin belgelerin de beyannamelerle birlikte sunulması gerekmektedir.

Kurumlar vergisi mükelleflerinden belirlenen şartları yerine getirenlerin beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i indirimli olarak uygulanmaktadır. Bu kapsamda, indirimden yararlanabilmek için ilgili yıla ait vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması ve vadesi geçmiş borcun bulunmaması gerekmektedir. (Finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç).

Related Posts

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Haziran ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,53 artacağını tahmin ediyor.

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.